Cognac François Voyer, producent van finesse!

17 oktober 2023

De 28 hectaren wijngaarden van François Voyer liggen in de Grande Champagne-regio, de Premier Cru van Cognac, bekend om het produceren van eaux-de-vie met aromatische kracht en kwaliteiten die geschikt zijn voor langdurige rijping. François Voyer Cognac is een door een familie gerund Cognachuis dat gepassioneerd is door elk detail van de productie.

Het cognachuis François Voyer werd in 2017 overgedragen aan zijn keldermeester en oenoloog Pierre Vaudon, om de identiteit te bestendigen.

Hun cognacs ontwikkelen de typische aroma’s naarmate ze ouder worden. De tonen van peer, banaan of zelfs braam in de witte eaux de vie worden na distillatie snel aangevuld met de eerste aroma’s van het eikenhout van de vaten. Deze combinatie onthult bloemige aroma’s in de jonge cognacs, die zich vervolgens ontwikkelen tot fruitige aroma’s (perziken, pruimen, abrikozen, walnoten en hazelnoten). Het rijpingsproces leidt tot kruidige (kaneel, peper) en complexe noten (leer, wierook, cederhout).

De wijngaarden bevinden zich in Verrières en Ambleville en er wordt sinds 1870 cognac geproduceerd. Er is voornamelijk Ugni blanc aangeplant. Maar recentelijk werd er ook opnieuw Folle Blanche geïntroduceerd, voor de eerste resultaten moeten we nog even geduldig zijn.

10% tot 20% van elke oogst rijpt 3 jaar in nieuwe vaten en daarna in oude vaten om de aroma’s te verfijnen. Daarvoor gebruiken ze Franse eik uit de Limousin streek, maar ook uit bossen zoals Bercée, Le Gâvre of Reno Valdieu. De natuurlijke atmosfeer in de kelders is min of meer vochtig en beïnvloedt de finesse of soepelheid van het bouquet. Vochtigheid verzacht de eaux de vie, terwijl droge kelders ze verfijnen.

Elk jaar verdampen er 10.000 flessen uit de kelders van François Voyer. In 1 uur verdampt er 1 liter cognac uit de voorraad. Door natuurlijke verdamping bereiken deze cognacs 40% vol in 50 tot 60 jaar. Aan de jongste blends wordt regelmatig gedestilleerd water toegevoegd. Hierdoor zullen jonge, gereduceerde cognacs minder dicht van smaak zijn dan oude cognacs die door natuurlijke verdamping zijn geconcentreerd.

Het assortiment is klassiek, met een scala aan jongere expressies, maar ook uitzonderlijk oude assemblages en vintage flessen. Het huis Voyer koestert traditionele kennis en heeft enorm veel aandacht voor perfectionisme. Dit gecombineerd met hard werken en je hebt een prima match. Absoluut één van onze favoriete cognachuizen daar ze er glansrijk in slagen om doorheen het ganse gamma de lat zeer hoog te leggen en absolute compromisloze en zeer herkenbare kwaliteit bottelen.

Ons aanbod van François Voyer: klik op deze link 

Vrijdag 20 oktober 2023 lanceren we ook 2 eigen bottelingen van dit geweldige cognachuis:

* cognac #26 “Monsieur Doute” (Lot 77) – Malternative Belgium (François Voyer) – 48,7% 70c
cognac François Voyer Lot77 – 48,7% alcohol – 70cl – cru : grande champagne – one of 214 bottles. bottled 17/03/2023


* cognac #27 “Le Sourire” (Lot 28) – Malternative Belgium (François Voyer) – 41,0% 70cl
cognac François Voyer Lot28 – 41,0% alcohol – 70cl – cru : grande champagne – one of 42 bottles coming from a demi john . bottled 21/07/2023 (Belgian national holliday)